A falak előkészítése festéshez

Mikor rászánjuk magunkat lakásunk kifestésére a legfontosabb a megfelelő előkészítés, ez az alapja az egésznek és nagyrészt ezen múlik hogy szép lesz e a végeredmény.

Ha a fal nagyon rossz állapotban van és egyenetlen akkor előfordul hogy le kell kaparni teljesen a régi festéket és glettelni minden négyzetcentimétert, de erről már írtunk egyik előző cikkünkben. Most a falon található kissebb hibákról lesz szó, mert azokat is el kell tüntetni mielőtt nekiállunk festeni.

Az olyan hibák amik a fal síkjából kiemelkednek azt mindenképpen kaparjuk le és gipszel, glettel fedjük be. Ha lyukat vagy kissebb repedést szeretnénk eltüntetni akkor is kell kaparnunk,de elég csak a széleket hogy lejöjjön a fellazult repedezett festék réteg és utána azt is fedjük be glettel.

Előfordul hogy nagyobb repedés található a falon, olyankor húzzunk oda glettet tegyünk bele üvegszál szövetet végig hogy pont középen fedje a repedést és húzzunk rá még egy réteg glettet, ezzel elkerüljük hogy később újra kirepedjen ott a fal.

Csiszolás

Ha megszáradt a glett ahol a javításokat végeztük, akkor jöhet a csiszolás. Ahol dúrvább a felület ott 120-as csiszolópapírral kezdhetjük de a végén 180-as csiszolópapírral fejezzük be a folyamatot.

Végül portalanítsuk a falakat egy lágysörtéjű kefével, porszívózzuk fel a padlót, mert festéskor beleragadhat a még nedves festékbe egy huzat vagy egy szellő hatására felkeveredő por.

Írta és szerkesztette: Falmester Pécs

Ingyenes tippek tanácsok:
falmesterpecs@gmail.com