Bele merjünk vágni a tapétázásba magunk, vagy hívjunk szakembert?

glettelés, glettelés Pécs, falmester, falmester Pécs, szobafestő, szobafestő Pécs

Amikor a fal felújítása kerül előtérbe, akkor sokan tanakodnak, hogy tapéta legyen vagy festés. A tapéták nagyon népszerűek, hiszen a színek és formák sokasága rengeteg lehetőséget nyújt a számunkra, és csak a képzeletünk szabhat határt.

A tapétázástól sokan tartanak, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak belevágnak maguk. Érdekes kérdés persze, hogy mennyire éri ez meg. Valóban spórolunk azon, ha nem fizetünk érte mesterembernek, és mi magunk csináljuk meg a tapétázást?

A válasz lehetne egy egyszerű igen is, hiszen tény, hogyha nem fizetünk szakembernek, akkor az a pénz a zsebünkben marad, így lényegében spóroltunk. Ugyanakkor érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy valóban megéri az a pár tízezer forint a macerát, az eszközök beszerzését, illetve a kockázatot, hogy esetleg nem lesz olyan a végeredmény, ahogyan azt mi elképzeljük? A tapétázás ugyanis egy kicsit bonyolultabb, mint a festést. A ragasztózáson túl arra is figyelni, kell, hogy minden egyenes és egyenletes legyen.

Mit tud a szakember, amit mi nem?

A szakember egyrészt ért a fal előkészítéséhez, illetve el tudja dönteni, hogy ezekre a feladatokra szükség van-e. Ha régi tapétát is le kell vakarni a falról, akkor esélyes, hogy alatta sérülni fog a fal, így javítani, tehát glettelni kell. Emellett a tapéta felrakásához sem árt, ha értünk, a trükkökhöz és praktikákhoz. A tapéta felrakásánál, főleg, ha nemcsak egy-egy csíkról, hanem összefüggő felületről van szó, fontos a pontosság és a precizitás, mert különben csalódást fog okozni a végeredmény, és nem azt kapjuk, amit megálmodtunk.

Az is fontos, hogy a tapéta alatt ne legyenek buborékok, mert az nem mutat szépen. Ha még extra igényeink is vannak, akkor mindenképp érdemes szakemberre bízni a munkát. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor célszerű árajánlatot kérni a mesteremberektől, illetve kiszámolni, hogy nélkülük mennyibe kerülne nekünk a szerszámok beszerzése. Ez segíthet eldönteni, hogy valóban megéri-e spórolni vagy sem.