Glettelés hogy szép sima legyen a fal

 

A glettelés az egyik legfontosabb fal előkészítési folyamat!
Nem kell minden esetben glettelnünk van hogy kihagyhatjuk ezt a folyamatot! Ha a falaink szép simák esetleg pár éve volt glettelés festés és nem sérült a felület akkor elegendő a kisebb falhibák javítása!

Aki saját maga szeretné otthon leglettelni a falait, nem biztos hogy sikerrel jár illetve nagy valószínűséggel nem lesz olyan szép mintha szakemberre bíznánk! Akármennyire is egyszerűnek tűnik nagyon sok gyakorlást igényel az elsajátítása.

Mire van szükség glettelésnél?

A gletteléshez szükség van glettgipszre, ha a kisebb falhibákat szeretnénk csak kijavítani akkor elegendő a 2.5 vagy az 5 kg kiszerelést megvenni, de ha egy egész helyiséget szeretnénk akkor legalább a 20 kg-os zsákra szükségünk lesz.
Szükség lesz glettvasra és egy szélesebb spaknira.

 

Hogyan keverjem ki a glett anyagot?

A keverést mindig vízzel kezdjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a glettport és addig keverjük amég csomómentes lesz. Akkor vagyunk kész a sűrítéssel, amikor a bekevert glettanyag éppen nem folyik le a spakniról, így könnyen kenhető lesz.

(körülbelüli arányok 1kg glettporhoz 6.5 dl víz szükséges)

Mikor ajánlott leginkább a glettelés?

  • Ha tapéta volt a falon és az teljes egészében le lett szedve illetve kaparva.
  • Vakolt felületek.
  • Régen mésszel vagy enyves festékkel festett falaknál ahol mindenképpen le kell kaparni az egészet és egyeletlen felületet kapunk!
  • Gipszkarton falakat az összeillesztéseknél csavaroknál

 

Ha jobban átgondoljuk mindenképpen ajánlott tapasztalt szakemberre bízni a glettelést kivéve talán a kisebb falhibákat lyukakat!

 

Glettelésre a Rigipsz és a Poli-Farbe glettanyagait ajánljuk!

Írta és szerkesztette: Falmester Pécs

Kérj tanácsot vagy segítséget  falmesterpecs@gmail.com