Miért kell előkészíteni a falat festés előtt?

Amikor festésről vagy tapétázásról van szó, sokan csak magára a festésre vagy a tapéta felrakására gondolnak, a fal előkészítése eszükbe sem jut. Esetleg vetnek rá egy pillantást, és nyugtázzák, hogy jó lesz így.

Eddig is kicsit zsíros volt, de nem zavar, mert eltakarja a szekrény, a repedés se gond, mert kicsi, évek óta ilyen, jó lesz még pár évig, hiszen csak egy kis színt vagy új stílust akarunk, nem teljes felújítást. Pedig a fal előkészítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredmény szép legyen, mindegy, hogy festésről vagy tapétázásról van szó.

Még akkor is zsírosodhat egy fal, ha nem a konyháról, hanem a nappaliról van szó. Emellett számos folt, sérülés keletkezhet rajta az évek során. Arról már nem is beszélve, hogy a fal előkészítésébe az is beletartozik, ha eddig tapétánk volt, és most inkább csak lefestenénk a falat. A tapétát festés előtt el kell távolítani, de akkor is így kell tennünk, ha úgy tapétában gondolkodunk. A régi tapéta pedig nem fog csak úgy lejönni, alatt valószínűen sérülni fog a fal, szóval valamennyi előkészítést mindenképp igényelni fog.

Mit is jelent a fal előkészítése a gyakorlatban?

Akár mi végezzük el a munkát, akár a szakember, az első lépés mindenképpen a fal ellenőrzése lesz. Ha tapéta van rajta, el kell távolítani, ha repedések, ezeket be kell glettelni, ha zsíros a fal, le kell mosni. Ha festett falról van szó, akkor az első lépés, hogy vízzel alaposan lemossuk a falat. Ez segít megállapítani, hogy valahol nem mállik-e a festék, ha igen, azt le kell szedni. Emellett 4-5 festés után érdemes az egész festékréteget lekaparni, és úgy megkezdeni a festést.

Az előkészítésbe a glettelés is beletartozik. Ezt egyébként elvégezhetjük magunk is, ha kicsi repedésekről van szó, ám ha az egész falfelületet be kell glettelni, az hatalmas munka, az eszközigénye sem kicsi, szóval érdemes inkább szakemberekkel elvégeztetni a feladatot. A glettelt felületet ugyanis csiszolni is kell, ami nagy feladat, ráadásul nagy porral is jár.