Milyen falszínt válasszunk a gyerekszobába?

A gyerekszoba színének kiválasztása érdekes kérdés, hiszen legalább annyira kell passzolnia a gyermekhez, mint amennyire a szülőhöz. Ez természetesen kortól is függ, hiszen más és más színvilág felel meg egy kisbabának, egy óvodás vagy iskolás gyermeknek, vagy épp egy kamasznak.

Hogy a megfelelő színt választhassuk ki, végig kell gondolnunk az igényeket. Egy kisbaba esetén leginkább a neme szokott döntő lenni. Manapság persze a legtöbb szülő túllendül azon a megszokáson, hogy ha kislány lesz, akkor rózsaszín, ha kisfiú, akkor pedig kék.

A legtöbben még akkor sem mernek ennyire egyértelmű színeket választani, ha az ultrahangon már jó korán kiderül, hogy mi is lesz a gyermek neme. Az ultrahang is tévedett már, és egyáltalán nem kellemes, ha a baba érkezését megelőző napokat festéssel kell tölteni a családnak.

Persze az sem szerencsés, ha a megszületésig várunk a festéssel, hiszen akkor ugyanebbe a hibába csöppenünk. Érdemes semleges színekben gondolkodni, vagy uniszex színeket választani, mint a sárga vagy a fehér. Ezek a színek mindkét nem számára megfelelőek.

Hogyan válasszunk színt kisiskolás gyereknek, vagy egy kamasznak? Egyáltalán ki válasszon: a gyerek vagy a szülő?

A kezdeti időszakban szinte mindegy, milyen színe van a szobának, később azonban, ahogy nő a gyerkőc, és közösségbe kerül, már egyáltalán nem lesz mindegy. Ahogy alakul az ízlése, úgy fogja igényelni a szobája egyedi színárnyalatait.

Ilyen esetekben azonban érdemes már kikérni a gyerkőc véleményét, ugyanakkor ezt is érdemes fenntartással kezelni. Az óvodás gyermekek ízlése napról napra változik, akárcsak az időjárás. Egyik nap még szeretik a rózsaszínt, másnap már a lila vagy a piros lesz a kedvenc szín.

A kamaszok esetben már jobban hagyatkozhatunk az ízlésükre, őket már akár magunkkal is vihetjük festéket, tapétát választani, hiszen ők már tudják mit akarnak, és mivel az ő szobájukról, a menedékükről van szó, joggal igénylik a beleszólást a szoba kialakításában. A tapéták kínálata is alkalmazkodott az igényekhez, vannak gyermekszoba tapéták, de már olyan fotótapéták is, amelyek a kamaszok ízlésének is megfelelnek.