Milyen felületek igényelnek lakkozást, lazúrozást?

Amikor megbízunk egy festőcéget egy munkával, általában csak a falakra gondolunk, de „festeni” nemcsak a falakat lehet és kell, hanem például a fa ajtókat, ablakkereteket, kerítést, fa kerti bútorokat is. Persze nem hagyományos értelembe vett festésről van szó, hiszen ebben az esetben általában nem festéket szoktak használni, hanem lazúrt, de a művelet lényegében ugyanaz. A fa felületek, melyek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, pár évente felületkezelést igényelnek, hogy sokáig szépek maradjanak.

Vannak, akik emiatt nem mernek fa ablakot vagy kerítést választani, mert tartanak az elvégzendő munkától. Pedig a feladat nem túl bonyolult, ráadásul nem is feltétlen szükséges, hogy mi magunk végezzük le ezt a feladatot. A lazúrozás és lakkozás ugyan egy viszonylag egyszerű feladat, nem igényel különösebb eszközbeszerzést sem, mégis érdemes megfontolni, hogy szakember végezze el ezt a feladatot pár évente. Mivel biztosak lehetünk benne, hogy szakszerűen és pontosan fogja végezni a munkáját, és a fa sokáig szép marad, bátran választhatunk fa ablakot vagy akár kerti bútort is, mert évekig tartós marad majd.

Miért bízzuk szakemberre a munkát?

A lazúrozás és a lakkozás lényegében annyiból áll, hogy a kiválasztott lazúrral 2-3 három rétegben átkenjük a fa felületeket. Igen ám, de előbb a fa előkészítést fog igényelni, ahol festés és tapétázás előtt a falak, ez a munka pedig már igényelhet szaktudást. Az előző réteg eltávolítása ugyanis nem mindig egyszerű vagy könnyű, ezért ezt a feladatot érdemes olyanra bízni, aki az ablakkeret vagy az ajtó megsértése nélkül tudja eltávolítani ezt a réteget. Ezután természetesen már a lakkréteg vagy lazúrréteg felvitele fog következni, ami viszonylag gyorsan kivitelezhető.

Ha azért nem merünk fa alapanyagú dolgokban gondolkodni, mert félünk a ránk váró karbantartási feladatoktól, akkor bátran kérjünk előre ajánlatot festőcégtől, hogy hozzávetőleg mennyibe kerül egy ilyen munka, és mennyi időt vesz igénybe. Ezt is kalkuláljuk bele a bútor árába, de a fa alapanyag ne tartson vissza minket, ha valóban ezt szeretnénk.