Milyen munkákat végez el egy festő?

falmester, falmester Pécs, tapétázás, tapétázás Pécs

Erre a kérdésre egyszerűen rá lehetne vágni, hogy a festő fest. A nevében is benne van, így amikor festőt hívunk, értelemszerűen azt várjuk, hogy a festési munkákat elvégezze. Ám a festésen túl még számos olyan feladat van, amit egy festő el tud végezni, és el is végez. A festés azonban sokkal több feladattal és szakértelemmel jár, mint azt elsőre gondolnánk. A falat ugyanis elő kell készíteni ahhoz, hogy a festés szépen mutasson rajta, és mindenhol egyenletes fedés legyen. Emellett a fal hibáit a festés nem fedi el, ezeket festés előtt ki kell javítani.

Emellett nem kerülhet fel végtelen számú réteg a falra. Három-négy festés után el kell távolítani az előző rétegeket, a falat pedig újra kell glettelni, súlyosabb esetekben akár vakolni is. Ez pedig nem egyszerű feladata, főleg, ha nagy felületen kell ezt elvégezni. Glettelésre a kisebb hibák javításánál is szükség van, hiszen a repedéseket így lehet elfedni. Tehát festés előtt még számos olyan feladat van, amit egy festőnek el kell végeznie, vagyis a munkája nem csak és kizárólag a festésből áll. Emellett a falakat nemcsak festeni lehet, hogy új hangulatot adjunk a helyiségnek.

Nemcsak festék kerülhet a falra

A festők természetesen nemcsak a festéshez és a fal előkészítéséhez értenek, hanem a tapétázáshoz is. A tapéta manapság nagyon divatos megoldás, sokan választják ezt a lehetőséget a festés helyett. A tapétázás előtt is szükséges előkészíteni a falat, de maga a tapétázás is ugyanannyi szaktudást igényel, mint a festés vagy a glettelés. Elsőre könnyűnek tűnhet, hiszen csak ragasztózni kell, és feltenni a tapétát, de ahhoz, hogy a tapéta egyenes és buborékmentes legyen, már szaktudásra van szükség.

A festőtől tehát festés és tapétázást is kérhetünk, de akár a kettő kombinációját. Abban is a segítségünkre lehet a festő, hogy kiszámolja, mennyi tapétára, vagy éppen mennyi festékre lesz szükség a szobához. Érdemse tehát megfontolni, hogy a fal felújítását szakemberre bízzuk, mert bár el lehet végezni a festés önállóan is, de nem biztos, hogy a végeredmény olyan lesz, amilyet megálmodtunk.