Milyen színeket válasszunk a dolgozószobába?

A falszín kiválasztásánál nem elég azt végiggondolni, hogy nekünk mi tetszeni, és melyik a kedvenc színünk. Az is lényeges kérdés, hogy melyik helyiségről van szó a házban, ugyanis a színek érzéseket, értelmeket váltanak ki belőlünk, így egyáltalán nem mindegy, hogy hova milyen szín kerül. Lehet, hogy szeretjük a bordót vagy a feketét, de a sötét színek nyomasztóak lehetnek, főleg ha apró helyiségről van szó, tehát önmagukban nem mutatnak jól a hálóban vagy a nappaliban. Ugyanígy nem mindegy, például, hogy a dolgozószobába milyen színt választunk.

A dolgozószoba funkciója ugyebár a munka, ahol koncentrálnunk, fókuszálnunk kell. Tehát ennek fényében kell színt választanunk, hogy az agyunkat a fal színe stimulálni tudja, de ne túlzott mértékben. Persze lehet fehéret választani, mondván, az egy nagyon semleges szín, nem fogja bántani a szemünket, kizökkentse a munkából, de nem szükséges ennyire steril színt választanunk. A zöld például egy nagyon jó szín a dolgozószobába, ám arra azért mindenképp érdemes figyelni, hogy a megfelelő árnyalatot válasszuk, illetve a megfelelő színekkel kombináljuk.

Mely színek zavarhatnak meg minket a munkába?

Vannak olyan színek, amikor viszont nem érdemes a dolgozószobába választani. Egyes színek ugyanis relaxáló, pihentető hatásúak, és nem biztos, hogy jó választás a dolgozószobába egy olyan szín, amitől elálmosodunk, vagy zen állapotba kerülünk. Ezeket a színeket inkább a hálószobába érdemes választani. Emellett az sem jó döntés, ha túl egyhangú a hely, ha csak fehéret használunk, különösen akkor, ha kreatív munkát végzünk. Vannak színek, melyek segítenek minket a kreativitásban és a gondolkodásban, inkább ezeket a színeket részesítsük előnyben.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjünk tanácsot a festőtől, de akár az interneten is nézegethetünk dolgozószobákról fotókat, háta valamelyik hangulat megtetszik. Mindenképp érdemes jó színt választani, hiszen ezzel növelhetjük a hatékonyságunkat, és a munkához is több kedvünk lesz. Hiszen ki szeretne olyan helyiségben dolgozni, ahol nem érzi jól magát?